Selecteer een pagina

   15-20 minuten

Goed genoeg

Je bent aangekomen bij het onderdeel Goed. Dit staat voor goed genoeg. Want half goed is al goed genoeg. Sterker nog, fout is al goed. Toch is het precies het omgekeerde waarin meer mensen zich in herkennen:

Jezelf niet goed genoeg vinden

Een ‘waarheid’ die ervoor zorgt dat de lat hoog ligt. En alleen als je die hoogte daadwerkelijk bereikt, is het vaak pas goed genoeg.

 • Maar ben je echt pas goed genoeg wanneer je zelf alle huishoudelijke ballen in de lucht houdt?
 • Moet jij je schuldig voelen als je iets niet doet of in je werk zaken delegeert aan anderen?
 • Ben je pas goed genoeg wanneer je daarin door anderen bevestigd wordt?

Mijn antwoord hierop is overduidelijk nee.

En ik hoef je niet eens te kennen om te weten dat je goed bent precies zoals je bent.

Uit mijn boek

Luister naar de passages uit het hoofdstuk Jezelf goed genoeg vinden uit Minder Moeten Meer Plezier (start op pagina 46).

De behoefte aan goedkeuring van anderen is hetzelfde als zeggen: “Wat je van me denkt is belangrijker dan de mening die ik over mezelf heb.” | Wayne Dyer

Oordeel

Jezelf niet goed genoeg vinden, is een oordeel over jezelf. Een hard oordeel welteverstaan. Toch kun je het jezelf niet aanrekenen dat je ‘m herkent of hebt. Je hebt gaandeweg in jouw leven dingen gezien en geleerd, bewust en onbewust. Van daaruit is een lat ontstaan waaraan je moet voldoen om goed te zijn. Daarover later in deze cursus meer.

Wees maar zacht voor jezelf. Reken het jezelf niet aan dat je die lat hebt. De lat is er gewoon. Het is in onze maatschappij bijna onmogelijk geen lat te hebben.

Illustratie

Deze illustratie is gemaakt door Marit na het lezen van mijn boek. Haar naam is Marit van Buchem. Je volgt haar op Instagram.

Jij mag!

Je mag iets leuks gaan doen. Rara wat zou dat nou toch zijn?

 • Zoek een spiegel op
 • Ga ervoor staan
 • Kijk jezelf in de ogen
 • En spreek deze woorden uit: Ik ben goed, precies zoals ik ben!

Kost hardop uitspreken teveel moeite? Fluister dan. Wel net zolang tot je de hele zin uitgesproken hebt en jezelf daarbij in je ogen blijft kijken.

Tip: voor als je moeder bent en weleens tegen je zoon of dochter zegt dat je van hem of haar houdt. Voeg er dan eens iets aan toe: ik hou van je precies zoals je bent. Wat je hiermee zegt is dat jouw zoon of dochter niets of niemand anders hoeft te zijn, want “mama houdt van me precies zoals ik ben”.

Je mag nog een keer!

Een goede manier om de overtuiging jezelf niet goed genoeg vinden uit te dagen, is deze: iets doen waar jij je schuldig over voelt. Voor de zekerheid: dan heb ik het niet over iets doen wat niet mag volgens de wet. Ik heb het over die versie van schuldgevoel die veroorzaakt wordt door jouw hoge lat.

Ik nodig je van harte uit de komende drie dagen elke dag iets te doen wat jou een schuldgevoel geeft. Bijvoorbeeld:

 • Even bellen met een vriend(in) tijdens het spitsuur thuis
 • Een keer niet koken
 • Iets op je werk aan een ander overlaten terwijl je weet dat jij het in de helft van de tijd doet
 • Niet stofzuigen terwijl je vindt dat het eigenlijk wel moet
 • Twee uur achter elkaar iets voor jezelf doen op een ongebruikelijk moment
 • Nee zeggen

Je haalt hier het meeste plezier uit als je op zo’n moment geen schuldgevoel ervaart. Maar dat is bij deze opdracht geen vereiste. Het gaat erom dat je oefent met het doorbreken van de eisen die voortkomen uit jouw lat.
Natuurlijk ben je van harte welkom dit ook elke dag te doen, leuk!

Tot slot

Tot slot manage ik graag nog even jouw verwachtingen. De overtuiging jezelf niet goed genoeg vinden, ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Dat betekent dat je het al lange tijd met je meedraagt en dat ie vaak niet van de een op de andere dag verdwijnt.

Dat is oké. Je bent je bewust van deze overtuiging en je weet dat deze overtuiging ervoor zorgt dat jouw lat daardoor eigenlijk te hoog ligt. Als je daarnaast kleine dingen in jouw leven gemakkelijker maakt voor jezelf, ben je geweldig bezig! Je werkt dan op twee verschillende manieren aan een veel fijnere waarheid: dat je goed bent precies zoals je bent.